Kinderkistjes

Van 13 januari tot 5 februari 2006 vond er in het Koetshuis Mensinge te Roden, Drenthe, een uitzonderlijk expositie plaats. De aanleiding was de vondst, in 1947, van ongeveer 153 skeletten van kinderen van 0 tot 12 jaar, onder het koor van de kerk in Vries.

De verantwoordelijke archeoloog van de opgraving, de Groningse hoogleraar van Giffen, heeft nooit een verklaring gegeven voor de mogelijke reden van deze begraving die rond het jaar 1000 van onze jaartelling plaats vond. Een epidemie had niet alleen kinderen getroffen. Het doden van pasgeboren baby's in tijden van schaarste komt niet overeen met de uiteenlopende leeftijden van de kinderen. Het ritueel ombrengen van kinderen in een niet- of vroegchristelijke context past teveel in een mythisch beeld van onze barbaarse voorouders.

De Vikingen hebben toch al zo'n slechte naam, dat het ombrengen van 150 kinderen ook nog wel op hun conto geschreven zou kunnen worden. Maar wat is er dan met de ouderen gebeurd? En wie heeft dan deze kinderen begraven? Het idee dat het hier wel eens om een herbegraving zou kunnen gaan naar een nieuwe kerk, is het minst romantisch, maar toch een stuk overtuigender.

Hoe het ook zij, 51 kunstenaars hebben zich laten inspireren door dit gegeven en op eigen wijze invulling gegeven aan het thema van jonggestorvenen. Deze korte film van Peter Venema geeft een impressie van deze "In Memoriam" expositie, met persoonlijk commentaar op haar drie kinderkistjes door Tonie van Marle..

kinderkistjes01


 

kinderkistjes02

 


 

kinderkistjes03

 


 

kinderkistjes04

Documentairefilm
153 Kinderkistjes
made by Peter Venema, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.