Thema’s

Memory Projects

Mijn liefde voor geschiedenis vertaalt zich in memory-projecten, waarbij ik aandacht besteed aan de situatie van mensen die moeten overleven in traumatische omstandigheden en die niet met naam en toenaam in de annalen zijn bijgeschreven.

The-record

Optische illusie

Optische illusie is een van de belangrijkste thema's in mijn werk en dat wordt het vaakst verbeeld in de kleine installaties in kistjes, waar de spiegelende vlakken een oneindige ruimte kunnen suggereren. Maar het is een uitdaging om diezelfde ruimtelijkheid op te wekken in objecten zonder kaders, bijvoorbeeld in de serie 'Weird Technology'.

thema03

 

thema04Technologie

Een tweede thema is technologie. Omdat ik geen technische achtergrond heb, kijk ik met een andere blik naar de uitingsvormen van techniek. Ik ben gefascineerd door alle onderdelen die ik in apparaten aantref. Ik begrijp vaak hun werking niet, maar ik kijk er wel met een esthetisch oog naar. Ik verwerk die onderdelen in mijn installaties en maak er ook series sieraden mee.

 

Blaschka

Een ander, meer inhoudelijk thema wordt verbeeld in de z.g. Blaschka-serie: een reeks planten die uit glazen onderdelen zijn samengesteld en, met een knipoog, verwijzen naar de realistisch glasgeblazen bloemen die vader en zoon Blaschka tussen 1850 en 1929 maakten.

 

Histologie

In mijn pasteltekeningen verwijs ik naar nog een vierde thema, dat van de weefselleer (histologie). Ik laat mij inspireren door foto's van celformaties die met een elektronenmicroscoop duizenden malen vergroot zijn. Vaak gebruik ik voor de ondergrond van tekeningen ook nog organisch materiaal, zoals bijvoorbeeld flinterdun berkenbast.