Tonie aan het werk

beeldend kunstenaar
Tonie van Marle

Negentiende-eeuwse wonderkabinetten zijn een bron van inspiratie voor mijn objecten in glazen kistjes. Ik hou ervan om bijvoorbeeld fantasieorganismes te maken, zoals een planten, die ik Blaschka’s noem, samengesteld uit laboratoriumglas, lenzen, iriserend glas, organisch materiaal en gevonden voorwerpen. Mijn werk creëert optische illusie, is bedrieglijk voor het oog en tegelijkertijd een knipoog naar de natuur.

Recentelijk heb ik een project gestart onder de titel "Het Draagbare Museum", een serie opklapbare kistjes met prints op miniformaat.

Daarnaast zijn traumatisch historische gebeurtenissen een thema voor het maken van uitgesneden tekeningen, prints en installaties.

Mijn meest recente werk bestaat uit heel gedetailleerd uitgesneden tekeningen die in lagen achter elkaar gehangen een 3-D-effect opleveren. Voor inspiratie put ik uit de vormentaal van de natuur en organismen, maar wel met een vrije invulling daarvan.

La précieuse

La précieuse

De titel La Précieuse verwijst met een knipoog naar Les Précieuses, de 17de-eeuwse intellectuele vrouwen wier taal werd gekenmerkt door verfijning en spitsvondigheid. De papierkunst van La Précieuse wordt eveneens gekenmerktdoor een vormentaal die verfijnd en verrassend is. Laag na laag met een mesje uitgesneden tekeningen worden op afstand achter elkaar opgehangen. Elke laag kent zijn eigen kleur en structuur. Tezamen creëren ze een variëteit aan vormen, schaduwen en diepte. De lagen kunnen eventueel op verschillende manieren met elkaar gecombineerd worden wat een ander beeld oplevert. De vormentaal is ontleend aan organismes, geometrie of ontstaat uit pure fantasie. Net zoals bij Les Précieuses spreekt uit het werk de behoefte aan precisie, gelaagdheid enesthetiek.
Open project (4,3mb pdf)
coronaproject

Coronaproject

Wat kan je als mens doen voor andere mensen in deze tijd? Dat vroeg ik me af terwijl ik in mijn atelier aan het werk was. Toen bedacht ik dat ik misschien wel iets moois aan iedereen kan geven, al is het maar digitaal. En daarom heb ik een klein project van mijn laatste uitgesneden papierwerk gemaakt waarbij ik jullie graag eens door het hele proces van zo’n werk loods. Een beetje afleiding voor iedereen die thuis zit. Ik hoop dat ik jullie er een plezier mee doe.
Open project (2,5mb pdf)
Image